BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, September 2, 2009

Langkah-langkah untuk memupuk semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat lebih berkesan sekiranya dimulakan dari rumah


Terdapat peribahasa Melayu yang berbunyi ,"bulat air kerana pembentung , bulat manusia kerana muafakat ". Semangat perpaduan berperanan signifikan dalam usaha melahirkan masyarakat yang bermuafakat dan menyemarakkan semangat integrasi nasional dalam kalangan rakyat yang berbilang kaum selaras inspirasi "Satu Malaysia". Walau bagaimanapun , alangkah kecewanya melihat semangat yang murni ini kian hari kian di telan dek kemodenan dan diabaikan oleh generasi muda mutahir ini . Untuk mengelakkan semangat perpaduan daripada terkubur begitu sahaja , institusi keluarga memainkan peranan vital untuk menyuntik semangat perpaduan yang luhur dalam sanubari generasi muda yang merupakan bakal pelapis kepimpinan tanah air.

Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi , teladan ibu bapa atau lebih dikenali sebagai "role model" merupakan uslub primer
yang efektif dan pragmatik untuk menyemai semangat solidariti dalam kalangan anak-anak. Dalam konteks ini , ibu bapa wajar menunjukkan suri teladan yang baik dengan menjalinkan perhubungan yang yang erat dan karib dengan jiran tetangga. Sempena sambutan perayaan , ibu bapa haruslah mengadakan majlis rumah terbuka . Secara tidak langsung , amalan ini dapat membentuk ikatan silaturahim dan memperkukuh semangat kejiranan dalam kalangan jiran tetangga setempat. Justeru, perpaduan akan bertambah utuh dan teguh .

Di samping itu , memang tidak dinafikan bahawa ibu bapa turut berperanan penting dalam mengajar anak-anak mereka menghayati prinsip-prinsip Rukun Negara serta menghormati adat istiadat kaum-kaum lain dengan penuh berdedikasi. Pada realitinya , ibu bapa haruslah memastikan generasi muda berpegang teguh kepada prinsip-prinsip Rukun Negara untuk melahirkan masyarakat yang bersatu-padu dan harmoni dalam pelbagai aspek. Bertitik tolak daripada itu , ibu bapa turut bertanggungjawab memastikan anak-anak mereka memahami dan menghormati adat istiadat , pantang larang serta kebudayaan pelbagai kaum di Malaysia demi mengelakkan konflik antara kaum .

Selain itu , semangat mahmudah yang jitu ini turut mampu diterap dalam jiwa generasi muda melalui dorongan yang diberi oleh anak-anak mereka untuk menyertai aktiviti-aktiviti yang dapat mengukuhkan perpaduan antara kaum di sekolah seperti PLKN , RIMUP dan sebagainya. Maka , program-program khas yang diwujudkan untuk remaja ini amatlah efektif dalam menjana peluang untuk mewujudkan interaksi antar
a generasi muda. Strategi serampang dua mata ini bukan sahaja dapat menyemai semangat perpaduan dalam kalangan remaja malahan mampu menyemarakkan semangat patriotisme mereka , bak kata pepatah "sambil menyelam minum air".

Bukan itu sahaja , langkah bercerita tentang susur galur sejarah bangsa Malaysia kepada anak-anak juga merupakan satu minhaj yang ideal diambil oleh ib
u bapa. Ibu bapa perlu menekankan bahawa kemerdekaan tanah air kita yang dicapai hari ini adalah berkat perjuangan semua kaum dan semua anak watan wajib menghargai titik peluh bekas pemimpin kita yang tidak ternilai ini. Sebagai analoginya , generasi muda yang umur baru setahun jagung , darah baru setampuk pinang tidak akan terlalu taksud dengan kenikmatan materialistik sehingga hidup dalam kepompong sendiri dan mengambil enteng tentang kepentingan mewujudkan perpaduan dalam tanah air sendiri .

Seterusnya, ibu bapa juga perlulah menggalakkan anak-anak mereka menonton filem , drama dan iklan yang bertemakan perpaduan antara kaum. Statistik yang sahih telah menunjukkan filem-filem ini memang jauh lebih efektif dan berkesan berbanding dengan bahan bertulis kerana persembahan media elektronik lebih menarik , kreatif dan inovatif. Maka , pelbagai iktibar dan pengajaran dapat diperoleh oleh generasi muda melalui persembahan-persembahan elektronik ini . Rentetan itu, wujudlah
garis panduan yang berladaskan segala iktibar dan pengajaran yang diperolehi oleh generasi muda untuk mengecapi perpaduan dan keharmonian .

Seperti yang terkandung dalam pepatah Melayu "bersatu kita teguh, bercerai kita roboh", semangat perpaduan yang menjadi panduan hidup anak watan merupakan inti kepada pembentukan masyarakat sakinat dan harmoni.
Untuk merealisasikan matlamat ini , iaitu membentuk masyarakat sakinat dan mengecapi perpaduan antara kaum , segenap lapisan masyarakat sayugialah bersinergi bagai aur dengan tebing dan jangan sekali-kali bernafsi-nafsi bagai enau dalam belukar ,melepaskan pucuk masing-masing . sebagai intihanya , iltizam dan komitmen masyarakat amatlah vital dan berperanan signifikan .49 comments:

 1. Salam Anak Watan Milineum Baharu,
  Tahniah, anda berjaya menulis sebuah karangan yang cukup baik. Di bawah ini cikgu ada beberapa cadangan dan komen tentang karangan anda
  Perenggan Pendahuluan:
  1. semangat perpaduan adalah siginifikan
  2. ditelan arus pemodenan
  3. generasi muda pada masa kini
  4. bakal pelapis tampuk kepimpinan
  Perenggan Isi :
  1.Ibu bapa merupakan "role model" kepada anak-anak. Oleh sebab itu, mereka bertanggungjawab untuk mempamerkan dan menunjukkan contoh teladan yang baik untuk dijadikan ikutan anak-anak
  2. melalui dorongan yang diberi kepada anak-anak mereka untuk menyertai
  3. Penggunaan "Maka" sebagai penanda wacana tidak sesuai ganti kepada Sebenarnya, program-program yang direka khas
  4. tidak akan terlalu taksub dengan nikmat material
  Perenggan isi tentang menonton filem dan drama perlu diperkemas huraiannya

  Bahagian Penutup
  bahagian penutup kurang sesuai kerana tidak menyatakan dan membuat rumusan tentang peranan ibu bapa dalam memupuk semangat perpaduan, anda fokus kepada kepentingan semangat perpaduan.

  Cadangan: kalau boleh senaraikan kosa kata menarik yang telah anda gunakan dengan menerima maksudnya seperti mahmudah, minhaj supaya pelajar-pelajar lain dapat menggunakannya dalam karangan mereka
  Sekian, terima kasih.

  ReplyDelete
 2. Saya setuju dengan komen cikgu. Lain kali highlight kosa kata yang menarik supaya kami dapat belajar, ya !

  ReplyDelete
 3. best karangan nie!!!

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Hello Anak Watan Milenium Baharu,
  Sudah lama tidak dapat membaca karya anda, bila nak mula menulis lagi?

  ReplyDelete
 6. sungguh... esei ni hebat!! a+

  ReplyDelete
 7. Assalamualaikum.krngn yg bgos.
  sy hndk mncedok sdikit ayt saudara.
  harap saudara maklum dan izinkan.

  ReplyDelete
 8. anyway,bgus r krangan niy,nk ptik cket tuk jdikan isi krangan sye ley x??arap saudara izinkan.....

  ReplyDelete
 9. assalamualaikum
  what a great essay
  cedok sket isi ngan ayt
  tapi sy ubh sdkit
  harap saudara izinkan dan maklum

  ReplyDelete
 10. Good idea...... Great job..... Thak you to you.....

  ReplyDelete
 11. thanx...that's a very awesome essay..hik4..thanx..

  ReplyDelete
 12. cool giler! u just saved my day!da kul brp da ni n byk sgt keje so karangan pnye isi mmg susah sgt nk pikir...
  thanx so much!
  may allah give u happiness n sucess in life!!!

  ReplyDelete
 13. penggunaan perkataan berdarjat tinggi yang sangat bagus.. esei mmg cantik.. ayat bombastik.. ade unsur peribahasa yg diterapkan dlm esei..

  ReplyDelete
 14. lain kali cuba elakkan penggunaan wacana pada permulaan perenggan atau ayat ...karangan yang agak baik .... terus berusaha ..

  ReplyDelete
 15. Terima kasih atas tunjuk ajar saudara .....
  Thx~

  ReplyDelete
 16. krangan yang bagus gila ni~~~
  boleh saya cedok sket isi ngan ayt
  harap saudara izinkan dan maklum~~~
  terima kasih banyak2~~saudara
  really cool man !! ur essay

  ReplyDelete
 17. this is real good ... keep it up

  ReplyDelete
 18. omg tak boleh donwload ke ini?

  ReplyDelete
 19. brader ur gurlz ...
  sy nk copy sket ayt awk nk uat folio bm ...
  tq

  ReplyDelete
 20. nk wt rujukkn bleh ea???
  tq

  ReplyDelete
 21. I just find some karangan...here is quite good!!! keep it up!!!! ^^

  ReplyDelete
 22. based on ur profile u r chinese right. but u really done a great job by doing such a great essay. I dont think malays can do as well as u did. good job n it really inspired me.

  ReplyDelete
 23. nak cedok ckit karangan ,,,heheheeh karangan awk bestt gak.... :)
  hrap izinkan,,,

  ReplyDelete
 24. hantu belacan\shujehaApril 4, 2012 at 12:29 PM

  hye

  ReplyDelete
 25. hye... selamat berkenalan semuaaaaa...
  :))

  ReplyDelete
 26. A great essay,..,.really nice.,.?

  ReplyDelete
 27. yes jwpn paper3 sejatah!!!!....thnk you soo much..

  ReplyDelete
 28. GROUP MML STUDENTSMay 4, 2013 at 1:47 PM

  Gud esei oo..Gud luck in your future..You have a great idea..

  ReplyDelete
 29. apa ni lisa shafiera teeheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  ReplyDelete
 30. thanks for this essay . its help me actually

  ReplyDelete
 31. thank you for this essay..i like it ^_^

  ReplyDelete
 32. Esei yg menarik

  ReplyDelete
 33. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete